Browar, składał sie z trzech budynków produkcyjnych z 1880, 1911 i 1915 roku. W skład wchodziła jeszcze murowana kotłownia z roku 1880, brama wjazdowa z końca XIX wieku i mur otaczający całość z około 1880 roku. Najsławniejszym właścicielem tego browaru był Robert Jaeckel.Piwo warzone na ziemi strzelińskiej — zwłaszcza w Wiązowie i Strzelinie — cieszyło się przez stulecia lokalnym uznaniem.
Już z początkiem drugiej połowy XIX w. browary w Strzelinie i Wiązowie warzyły coraz częściej i coraz więcej piwa na bawarską modłę, a każde anonsowane w prasie otwarcie w szynkach nowych beczek przyciągało rzesze piwoszy spragnionych wybornego nektaru.
W latach osiemdziesiątych XIX w. upowszechniło się w browarnictwie użycie siły parowej, co przyniosło znaczące zwiększenie mocy produkcyjnej browarów. Nowinki technologiczne na tym obszarze wykorzystał i zastosował strzeliński piwowar Robert Jaeckel, otwierając pierwszy w mieście tzw. browar parowy (Dampf-Brauerei). Pierwsze wary uznano za najwyborniejszy nektar Gambrinusa, co pozwoliło Jaeckelowi zdobyć szybko lokalną sławę, a jego piwu należne uznanie. Po jego śmierci wdowa Marta Jaeckel z domu Hermann założyła w1907 roku spółkę akcyjną o nazwie "Robert Jaeckel Lagerbierbrauerei AG". W 1928 roku browar został przejęty przez berliński koncern Schultheissa i w 1936 roku zamknięty. Powiązania tego browaru z koncernem Schultheissa były wcześniejsze. W dwudziestych latach w radzie nadzorczej spółki akcyjnej "Robert Jaeckel Lagerbierbrauerei AG" siedziały między innymi takie osobistości jak Siegfried Haendler, były właściciel przejętego przez Schultheissa browaru w Zabrzu oraz Eduard Haase, właściciel największego wrocławskiego browaru, w którym Schultheiss miał poważne udziały.
Od roku , 1945 pozostaje jako ruina.
[Uzupełniona o dane z książki: Smaki ziemi strzelińskiej]